Czy istnieje co艣 lepszego od ta艅ca i czekolady? No pewnie, ale to nie jest temat na naszego bloga 馃槈 A co ma ze sob膮 wsp贸lnego taniec i czekolada? To, 偶e zar贸wno czekolada jak i taniec obchodz膮 swoje 艣wi臋ta w艂a艣nie w kwietniu.
S艂贸w kilka o pozytywnym wp艂ywie czekolady i ta艅ca na nasze cia艂a i samopoczucie znajdziesz oczywi艣cie poni偶ej. Ale polecamy przed lektur膮 skoczy膰 do sklepu po dobr膮 tabliczk臋, lub samemu przygotowa膰 wyj膮tkow膮 czekolad臋. Nie wiesz jak? Przeczytaj ten tekst do ko艅ca.

12 kwietnia

Na 艣wiecie 艣wi臋to czekolady przypada na 7 lipca, jednak w Polsce celebruje si臋 ten wyj膮tkowy produkt r贸wnie偶 12 kwietnia. Nic dziwnego, skoro statystyczny Polak zjada 5kg czekolady rocznie. Jak ta prosta w przygotowaniu przyjemno艣膰 wp艂ywa na nasze zdrowie? Je艣li ma dobry i zdrowy sk艂ad, dostarcza do naszych organizm贸w magnez, 偶elazo, potas, cynk, mied藕, niacyn臋, flawonoidy, witaminy i kwasy t艂uszczowe. Podnosi poziom serotoniny (hormonu szcz臋艣cia) i m贸wi膮c bez ogr贸dek, fantastycznie smakuje 馃槉
Jak 艣wi臋towa膰 12 kwietnia? Koniecznie przygotuj w艂asn膮 czekolad臋. To zdrowe, tanie, 艂atwe i gwarantujemy, 偶e ju偶 nigdy wi臋cej nie skusisz si臋 na czekolad臋 鈥瀞klepow膮鈥. A szybki przepis, w艂膮cznie z list膮 i 藕r贸d艂em dobrych produkt贸w znajdziesz w dole artyku艂u.

29 kwietnia

W tym dniu podkr臋camy g艂o艣niej muzyk臋 i ta艅czymy tak, jakby nikt nie patrzy艂! Taniec to w g艂贸wnej mierze ruch i emocje i nie zamierza ograbia膰 go z jego romantyzmu. Podpowiemy jedynie, 偶e taniec to r贸wnie偶 doskona艂y i bezpieczny trening, 艂膮cz膮cy w sobie zalety fitnessu i trening贸w kardio. I nie martw si臋, je艣li jeszcze nie jeste艣 tygrysem na parkiecie. Podobno 鈥濼a艅czy膰 ka偶dy mo偶e, troch臋 lepiej, lub troch臋 gorzej鈥︹ 馃槉 To jak b臋dzie? U艣miech! Muzyka! Tango!

Najlepsza czekolada na 艣wiecie

Zaznacz臋, wskazuj膮c linki do produkt贸w nie reklamujemy sklepu. Wskazujemy jedynie co charakteryzuje wysokiej jako艣ci produkty spo偶ywcze, potrzebne do przygotowania w艂asnej czekolady. Zwr贸膰 r贸wnie偶 uwag臋 na ceny 鈥 鈥瀌obre鈥 nie oznacza 鈥瀌rogie鈥. I nast臋pnym razem kupuj膮c tzw. 鈥瀖arkow膮 czekolad膮鈥 zwr贸膰 uwag臋 jak niewiele wsp贸lnego ma ona z prawdziw膮 czekolad膮.

Co b臋dziesz potrzebowa膰?

1. Olej kokosowy 鈥 koniecznie nierafinowany. Mog臋 si臋 za艂o偶y膰, 偶e nie znajdziesz takiego w ulubionym markecie.
2. Kakaosurowe i niealkalizowane. Tylko takie ma w sobie obiecywane przez producent贸w warto艣ci od偶ywcze i pozytywne dzia艂anie.

I to wszystko 馃槉 Tak, to kompletny sk艂ad gorzkiej czekolady. Zacznij od r贸wnych proporcji wagowych mi臋dzy kakao a olejem kokosowym. Rozpu艣膰 olej w k膮pieli wodnej (do garnka z gor膮c膮 wod膮 na lekkim gazie wstaw odporn膮 na ciep艂o, szklan膮 misk臋 i w艂贸偶 do niej olej kokosowy), nast臋pnie stopniowo dodawaj kakao. Mieszaj, a偶 uzyskasz doskona艂膮 g艂adko艣膰 i konsystencj臋. Przelej do dowolnych foremek i odstaw do ostygni臋cia. Gdy wystygnie, wstaw czekolad臋 do lod贸wki.

Oczywi艣cie powy偶szy wariant to maksymalnie gorzka czekolada, kt贸ra nie b臋dzie smakowa膰 wszystkim. Aby uzyska膰 swoje ulubione smaki w czekoladzie, dodaj do niej podczas k膮pieli wodnej mi贸d, przyprawy (np. cynamon, chili) czy kropl臋 koniaku 馃槈. A gdy ju偶 przelejesz j膮 do foremek, obsyp ulubionymi bakaliami, suszonymi owocami czy wi贸rkami kokosowymi.

Smacznego 馃槉